Een nieuwe blik op werving en selectie

Categorieën: Blog



In de huidige tijd groeit de aandacht voor een relevant onderwerp: onbewuste vooroordelen, ofwel unconscious bias. Wat betekent unconscious bias eigenlijk, wat zijn de gevolgen ervan en hoe kun je het vermijden? Vooral in een arbeidsmarkt die onder druk staat, is het van groot belang om kandidaten niet onnodig af te wijzen.

Het ontstaan van onbewuste vooroordelen
Onbewuste vooroordelen ontstaan door de snelkoppelingen in onze hersenen, die gebaseerd zijn op eerdere ervaringen om snel aannames te maken. Verschillende factoren zoals de leefomgeving, opvoeding, normen en waarden, vrienden en familie dragen bij aan deze vooroordelen. Aangezien veel beslissingen in milliseconden op basis van vooroordelen worden genomen, kunnen er fouten sluipen in het besluitvormingsproces, wat invloed kan hebben op het wervings- en selectieproces.

Effecten van onbewuste vooroordelen zijn:

  • Ongegrond afwijzen van kandidaten
    Er worden onbewust eerdere ervaringen meegenomen, waardoor kandidaten onterecht worden afgewezen zonder aandacht voor hun competenties en vaardigheden. Onbewuste vooroordelen leiden tot verkeerde keuzes en het onterecht afwijzen van potentieel geschikte kandidaten. Denk hierbij aan een kandidaat die alleen beoordeeld wordt op basis van ervaringen in zijn/haar CV. 
  • Kansen missen voor kandidaten
    Onbewuste vooroordelen resulteren ook in het mislopen van geschikte kandidaten tijdens het wervings- en selectieproces. Door deze vooroordelen krijgen kandidaten minder kansen simpelweg omdat er vooraf al twijfels zijn over hun geschiktheid. Hierdoor worden potentieel geschikte kandidaten over het hoofd gezien of voelen ze zich niet uitgenodigd om te solliciteren. Dit kan zich voordoen als er in een vacaturetekst heel specifieke eisen zoals ervaring in de branche wordt benoemd.
  • Verkeerde match
    Onbewuste vooroordelen leiden ertoe dat we kandidaten beoordelen op basis van onze eigen aannames, wat kan leiden tot patronen waarin steeds dezelfde mensen worden gekozen. Dit kan resulteren in verkeerde matches.

Hoe kun je onbewuste vooroordelen vermijden in het wervings- en selectieproces? 

  • Bespreken en accepteren
    Alleen door het bespreekbaar te maken en te erkennen dat iedereen vooroordelen heeft kan een positieve verandering plaatsvinden.
  • Bewustwording bevorderen
    Het is van belang om bewustwording te creëren en je eigen onbewuste vooroordelen te herkennen. Een impliciete associatietest (IAT-test) van de Oxford University kan helpen om je eigen aannames te testen. Door bewust te zijn van deze vooroordelen kan er tijdens het selectieproces doelgericht mee worden omgegaan.
  • Bewustwordingstraining
    Een training over onbewuste vooroordelen kan bijdragen aan een objectiever wervings- en selectieproces. Medewerkers krijgen inzicht in hun onbewuste vooroordelen, wat kan leiden tot een meer gebalanceerde besluitvorming bij werving en selectie.

Kortom, wees je bewust van je onbewuste vooroordelen, doorloop de test en bespreek het met collega's. Zo vermijd je fouten in het wervings- en selectieproces.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
26 - 01 - 2024
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close