Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM): Hoe bereid je je voor

Categorieën: Blog


Vanaf 1 juli 2024 zijn organisaties verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer. Dit is de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM). 

Good to know: In eerste instantie zou deze wet op 1 januari 2024 ingaan, maar inmiddels is dit verplaatst naar 1 juli 2024.

Wat is de WPM en waarom is het belangrijk?
De Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) is een belangrijke stap naar duurzaamheid en het bereiken van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Met het Parijse klimaatakkoord als leidraad, waarin de EU-lidstaten zich verplichten om tegen 2030 minimaal 40% minder CO2 uit te stoten (Nederland heeft dit doel verhoogd naar 55%), is het noodzakelijk dat bedrijven een actieve rol spelen in het verminderen van hun CO2-uitstoot.

Wie valt er onder de verplichting?
Bedrijven met meer dan 100 medewerkers worden vanaf 1 juli 2024 verplicht om jaarlijks te rapporteren over het zakelijke en woon-werkverkeer van hun medewerkers. Deze verplichting geldt niet eerder dan 1 juli 2024.

Hoe implementeer je de WPM?
Vanaf 1 juli 2026 mag de totale CO2-uitstoot van zakelijke kilometers niet hoger zijn dan een vastgestelde maximumnorm. Om hieraan te voldoen, dien je jaarlijks gedetailleerd te rapporteren over de zakelijke kilometers van je medewerkers. Denk hierbij aan het doel van de rit, de afstand, voertuigspecificaties, de leeftijd en het brandstoftype. Als je boven de norm zit, krijg je vier jaar de tijd om de CO2-uitstoot te verminderen.

Voorbereiden op de WPM: Stappen om te overwegen

  • Bekijk je wagenpark: Onderzoek je wagenpark en bekijk hoe je de CO2-uitstoot kunt verminderen, bijvoorbeeld door het aanbieden van meer elektrische voertuigen.
  • Herzie je administratie: Verzamel en beheer de benodigde gegevens van je medewerkers. Overweeg ondersteuning van experts om de overgang soepel te laten verlopen.

Vanaf wanneer verplicht?
De oorspronkelijke ingangsdatum van 1 januari 2024 is uitgesteld naar 1 juli 2024, waardoor bedrijven meer tijd hebben om zich voor te bereiden op deze belangrijke verandering.

  • Tot en met zondag 30 juni 2024: Rapporteren is niet verplicht, maar vrijwillig rapporteren is mogelijk om inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot.
  • Vanaf maandag 1 juli 2024: Organisaties met 100 of meer medewerkers zijn verplicht te rapporteren. Zorg ervoor dat je administratie op orde is om gegevens in te dienen in 2025. Je kunt ervoor kiezen om te rapporteren over alleen de 2e helft van 2024, of over heel 2024.
  • Maandag 30 juni 2025: Uiterlijk op deze datum dien je als organisatie met 100 of meer medewerkers de gegevens in over de 2e helft van 2024, of heel 2024. Geef aan welke optie je kiest. Vanaf 2026 is jaarlijkse rapportage verplicht.

De Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) is een belangrijke stap in het streven naar duurzaamheid en het behalen van klimaatdoelen. Bereid je organisatie voor op deze veranderingen, bekijk je wagenpark kritisch en herzie je administratie om te voldoen aan de gestelde normen. 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
07 - 12 - 2023
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close