Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM): Hoe bereid je je voor

Door: Femke de Jong 1-12-2023

Categorieën
:
Blog,


Vanaf 1 juli 2024 zijn organisaties verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer. Dit is de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM). 

Good to know: In eerste instantie zou deze wet op 1 januari 2024 ingaan, maar inmiddels is dit verplaatst naar 1 juli 2024.

Wat is de WPM en waarom is het belangrijk?
De Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) is een belangrijke stap naar duurzaamheid en het bereiken van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Met het Parijse klimaatakkoord als leidraad, waarin de EU-lidstaten zich verplichten om tegen 2030 minimaal 40% minder CO2 uit te stoten (Nederland heeft dit doel verhoogd naar 55%), is het noodzakelijk dat bedrijven een actieve rol spelen in het verminderen van hun CO2-uitstoot.

Wie valt er onder de verplichting?
Bedrijven met meer dan 100 medewerkers worden vanaf 1 juli 2024 verplicht om jaarlijks te rapporteren over het zakelijke en woon-werkverkeer van hun medewerkers. Deze verplichting geldt niet eerder dan 1 juli 2024.

Hoe implementeer je de WPM?
Vanaf 1 juli 2026 mag de totale CO2-uitstoot van zakelijke kilometers niet hoger zijn dan een vastgestelde maximumnorm. Om hieraan te voldoen, dien je jaarlijks gedetailleerd te rapporteren over de zakelijke kilometers van je medewerkers. Denk hierbij aan het doel van de rit, de afstand, voertuigspecificaties, de leeftijd en het brandstoftype. Als je boven de norm zit, krijg je vier jaar de tijd om de CO2-uitstoot te verminderen.

Voorbereiden op de WPM: Stappen om te overwegen

Vanaf wanneer verplicht?
De oorspronkelijke ingangsdatum van 1 januari 2024 is uitgesteld naar 1 juli 2024, waardoor bedrijven meer tijd hebben om zich voor te bereiden op deze belangrijke verandering.

De Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) is een belangrijke stap in het streven naar duurzaamheid en het behalen van klimaatdoelen. Bereid je organisatie voor op deze veranderingen, bekijk je wagenpark kritisch en herzie je administratie om te voldoen aan de gestelde normen.