5 tips voor jouw personeelstekort in 2022

Categorieën: Tips

blog_image:article_openhr_163948649361b8941d9ad64.jpg:end_blog_imageDe klokken luiden, maar niet de kerstklokken. Het is het geluid van de noodklok van werkgevers.

Het Personeelstekort heeft z’n top bereikt. Er moet wat gebeuren, dat vindt ook Werkgeversorganisatie AWVN, die pleit voor een nationaal actieplan voor de arbeidsmarkt.
Werknemers zijn overbelast en draaien overuren. Hierdoor gaat de kwaliteit van het werk naar beneden. Dit kan leiden tot een te hoog ziekteverzuim, wat een nog hogere werkdruk veroorzaakt.

Een vicieuze cirkel die doorbroken moet gaan worden, want anders gaat het volledig mis.

Niet alleen de pandemie is de grote veroorzaker van het tekort aan personeel. De instroom van jongeren op de arbeidsmarkt is ook een stuk minder geworden en de vergrijzing speelt een belangrijke rol.

Wij dragen alvast 5 tips aan die het schrijnende personeelstekort in 2022 iets kunnen verhelpen:

  1. Het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: er staan momenteel een miljoen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de zijlijn, waar genoeg potentie inzit.
  2. Vraag jouw werknemers in deeltijd of ze meer uren willen gaan werken: wanneer iedereen die deeltijd werkt 2 tot 4 uur erbij pakt, kan een tekort al verminderd worden.
  3. Omscholen: misschien loopt het juiste talent al rond in de organisatie. Iemand laten doorgroeien of omscholen naar een andere functie is een manier om die lastig vervulbare vacatures in te vullen.
  4. Denk aan de toekomst: Hoe ziet jouw personeelsplanning eruit? Is er een strategie voor de personeelsplanning in de toekomst? Denk aan duurzame inzetbaarheid.
  5. Laat zien hoe leuk het werken bij jouw organisatie is: Zet Employer Branding in. Laat mensen zien, voelen, proeven hoe het is om bij jullie te werken. Door o.a. het inzetten van video’s van bijv. werknemers die vertellen hoe leuk het is om in jouw organisatie werkzaam te zijn.

Staat er een HR functie open? Dan kan je deze natuurlijk ook op HRbaan plaatsen, dé HR jobsite van Nederland.

Meer informatie

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
14 - 12 - 2021
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close