Hoe houd je boomers gemotiveerd? Wij geven je 5 tips

Categorieën: Blog, Tips


Boomers gaan binnen nu en 10 jaar met pensioen (of zijn al met pensioen). Hoe medewerkers omgaan met dit naderende pensioen verschilt per persoon en functie. Sommige medewerkers kunnen het werk niet loslaten, terwijl anderen juist aftellen naar hun pensioen. Het is aan de organisatie en de HR-professionals om beleid te ontwikkelen voor de boomers in het bedrijf. Om deze generatie gemotiveerd te houden, is het belangrijk om rekening te houden met hun specifieke behoeften en voorkeuren. Vandaag geven wij je vijf tips om boomers te motiveren.

1. Mentorschap en leiderschapskansen
“Oudere” medewerkers kunnen een onschatbare waarde hebben als mentor voor de jongere generatie. Door hen leiderschapskansen te bieden en hen te betrekken bij de ontwikkeling van jongere medewerkers, voelen ze zich gewaardeerd en gemotiveerd om te blijven werken. Daarnaast zorg je voor een goede kennisoverdracht op de jongere generatie.

2. Gezondheid en welzijn
Boomers hechten vaak veel waarde aan hun gezondheid en welzijn. Het bieden van gezondheids- en welzijnsprogramma's kan hen betrokken en gemotiveerd houden. Denk bijvoorbeeld aan periodieke gezondheidschecks, coaching voor stressmanagement en trainingsprogramma’s om fit te blijven. Het is belangrijk om deze programma's alleen te implementeren als hier behoefte aan is.

3. Flexibiliteit
“Oudere” medewerkers geven vaak de voorkeur aan een flexibele werkplek en werktijden, zodat ze een goede balans kunnen behouden tussen werk en privéleven. Door flexibiliteit aan te bieden, zoals thuiswerkmogelijkheden en flexibele uren, kun je deze generatie motiveren om op een effectieve manier te blijven werken.

4. Erkenning en waardering
“Oudere” medewerkers hebben vaak jarenlange ervaring en waardevolle kennis opgebouwd. Het is belangrijk om hun bijdrage aan het bedrijf te erkennen en waarderen. Dit kan worden gedaan door middel van promoties, salarisverhogingen of andere beloningen.

5. Opleidings- en trainingsmogelijkheden
Boomers zijn vaak bereidt om nieuwe vaardigheden te leren en zichzelf verder te ontwikkelen. Het aanbieden van opleidings- en trainingsmogelijkheden motiveert hen om langer actief te blijven op de arbeidsmarkt.

Door rekening te houden met deze vijf manieren om boomers te motiveren, kan je als organisatie waardevolle kennis en ervaring behouden en tegelijkertijd een motiverende werkomgeving creëren voor alle generaties. Welke tips kan jouw organisatie al afvinken?

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
10 - 07 - 2023
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close