Ben jij je bewust van jouw unconscious bias?

Categorieën: Blog

blog_image:article_openhr_165786840462d110744cbe0.png:end_blog_image
Unconscious bias is een belangrijk onderwerp waar steeds meer aandacht voor is. Maar wat houdt unconscious bias nou eigenlijk in, wat zijn de gevolgen ervan en hoe kun je hier bewust van worden? Juist in deze tijd waarin we meer aandacht hebben voor diversiteit & inclusie, is het belangrijk om te weten wat jouw HR rol hierin is.

Wat is die unconscious bias nu precies?

Unconscious bias, of onbewuste vooroordelen, is een product van snelkoppelingen in onze hersenen. Onze hersenen baseren zich op kennis uit het verleden om snel aannames te kunnen doen. Deze vooroordelen ontstaan onder andere door de leefomgeving, opvoeding, de normen en waarden die mee zijn gegeven, vrienden/familie, et cetera.

Gevolgen van unconscious bias

Door onbewuste vooroordelen worden er verkeerde keuzes gemaakt. Er kunnen potentiële kandidaten ten onrechte worden afgewezen. We nemen onbewust sneller ervaringen van vorige keren mee en plaatsen hierdoor kandidaten niet of op een verkeerde plek, zonder te kijken naar de competenties en vaardigheden van de kandidaat.

Een ander gevolg van unconscious bias is het mislopen een kandidaat tijdens het werving- en selectieproces. Je schrijft je de vacaturetekst op zo’n manier, dat de juiste kandidaten zich niet uitgenodigd voelen om te solliciteren.

Bewust worden van jouw bias

Het is belangrijk om bewustwording te creëren en je eigen unconscious bias in kaart te brengen. Oxford University heeft een impliciete associatie test (IAT-test) ontwikkeld waarbij je je eigen aannames kunt testen. Door de vooroordelen te herkennen kan er bewust worden omgegaan met deze bias en kunnen ze voorkomen worden.

Kortom wees bewust van jouw unconscious bias, maak de test en praat erover met collega’s. Alleen door het bespreekbaar te maken en te accepteren dat iederéén bias heeft, dat hardop uit te spreken, kun je beginnen om er een positieve draai aan te geven. Zo voorkom jij fouten in het werving- en selectieproces.

Houdt dit in je achterhoofd bij het schrijven van vacatureteksten en vergeet daarna niet je vacature op HRbaan te posten!

Vacature posten

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
15 - 07 - 2022
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close