Nationale vitaliteitsweek 2022

Categorieën: Tips

blog_image:article_openhr_1663924601632d79790e8ba.png:end_blog_image

De nationale vitaliteitsweek is maandag van start gegaan. Heb jij hier als organisatie al bij stil gestaan?

Vitale medewerkers zijn van groot belang. Als je de vitaliteit van medewerkers bevordert, kan dat veel opleveren voor zowel de medewerker zelf als voor de werkgever. Maar wat is vitaliteit eigenlijk en hoe ga je ermee aan de slag in je organisatie?

Vitaliteit gaat om de mentale en fysieke gesteldheid van iemand, wat bijdraagt aan de energie om te leven. Een vitaal persoon beschikt dus over energie, lichamelijke kracht, wilskracht en weerbaarheid, maar vitaliteit gaat ook over een geestelijke gezondheid, sociale omgeving, persoonlijke waarden en overtuigingen.

Vitale medewerkers op de werkvloer zorgen voor minder ziekteverzuim en meer betrokkenheid. Ze zitten lekkerder in hun vel, waardoor de productiviteit toeneemt.

Hieronder een aantal tips op een rij.

Bespreek vitaliteit met je medewerkers
Allereerst is het van belang dat vitaliteit met de medewerkers wordt besproken. Laat medewerkers meedenken. Hierdoor ontvang je al snel goede ideeën én kun je meer op maat adviseren over een gezondere leefstijl. Wil je anoniem informatie verzamelen? Met een healthcheck kun je meten hoe het is gesteld met de gezondheid en vitaliteit van je medewerkers en op basis van de aanbevelingen maak je een verbeterplan. Zorg er ook voor dat leidinggevenden voldoende aandacht schenken aan hun eigen vitaliteit en die van hun medewerkers.

Werkomgeving
Een veilige en gezonde werkplek is tevens belangrijk. Een goede werkplek heeft frisse lucht, voldoende daglicht en alle faciliteiten om lekker te kunnen werken, zoals zit-sta-bureau, een verstelbare stoel en ergonomische hulpmiddelen.

Het belang van een goede werksfeer
Organisaties en medewerker zijn gebaat bij een goede onderlinge werksfeer. Een slechte werksfeer heeft grote invloed op de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers. Het stimuleren van samenwerken en het creëren van goede werkrelaties zijn dus van essentieel belang, ook buiten kantoortijden. Organiseer dus die leuk borrel of een etentje met het team. En luister naar anderen en leer ze waarderen, zodra je deze positieve cultuur stimuleert gaat iedereen vanzelf meedoen!

Blijf inchecken bij jouw medewerkers
Houd tekenen van stress bij je medewerkers goed in de gaten. Merk je een verandering bij iemand? Ga in gesprek en vraag of er iets is, omdat je ziet dat iemand bijvoorbeeld vaker ziek is, afwezig is in overleggen of geïrriteerd reageert. In overleggen tussen de leidinggevende en medewerker is het van belang om te vragen hoe het nou echt gaat, hoe het thuis is en of iemand goed in zijn of haar vel zit. Daarna kun je overgaan tot de orde van de dag en inhoudelijk de werkbespreking verder voeren.

Zorg voor een duidelijke visie
Zorg tot slot voor een vitaliteitsbeleid waarin de uitgangspunten helder zijn beschreven. Met een duidelijke visie krijg je de organisatie mee en wordt vitaliteit een meer gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
23 - 09 - 2022
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close