Subtiel sturen naar succes: Nudging in HR

Categorieën: Blog

In de wereld van HR is nudging een krachtig concept dat uit de gedragswetenschappen is voortgekomen. Het biedt een subtiele manier om gewenst gedrag bij medewerkers te stimuleren en zo de algehele prestaties te verbeteren. Door gebruik te maken van positieve en indirecte suggesties, worden medewerkers op vrijwillige basis aangespoord om bepaalde acties te ondernemen zonder enige vorm van dwang.

Als HR professional kun je deze nudging strategieën gebruiken om een positieve werkomgeving te creëren, het welzijn en de gezondheid van medewerkers te bevorderen en hun productiviteit te verhogen.

Nudge jouw medewerkers naar vitaliteit
Het inzetten van nudging biedt verschillende mogelijkheden om de vitaliteit van medewerkers positief te beïnvloeden. Eén van de belangrijkste doelen is het stimuleren van beweging. Hoe zorg je er nu voor dat medewerkers de trap nemen in plaats van voor de snelle en makkelijke optie van de lift te kiezen? Nou, bijvoorbeeld door:

 • Maak een eyecatcher van de trap
  Geef die ene saaie trap in de hal een opvallende make-over door de treden in een opvallende kleur te schilderen. Hierdoor contrasteert de trap met de omgeving en trekt hij direct de aandacht. Creëer ook visuele patronen door de traptreden te schilderen of voetstappen op de grond te plaatsen die naar de trap leiden. Deze visuele cues moedigen medewerkers subtiel aan om voor de trap te kiezen.
 • Beloon met vooruitgang
  Plaats bij elke trede een aanduiding van hoeveel extra calorieën de traploper heeft verbrand. Dit trekt niet alleen de aandacht, maar wekt ook het gevoel van 'commitment' op. Bij elke trede boeken medewerkers vooruitgang, wat een gevoel van beloning activeert en hen aanmoedigt om door te gaan.

Nudging voor een gezondere eetgewoonte
Nudging kan ook worden ingezet om gezond eten te bevorderen en medewerkers een duwtje in de goede richting te geven. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Zichtbaarheid van gezonde tussendoortjes
  Zorg ervoor dat tussendoortjes zoals fruit goed zichtbaar zijn. Plaats ze op ooghoogte, op de route naar het toilet, of in een schaal op het bureau, zodat ze een prominente plaats innemen. Hierdoor worden gezonde keuzes gestimuleerd.
 • Toegankelijkheid van water
  Maak water drinken gemakkelijk door de drempel naar een glaasje water zo laag mogelijk te maken. Zorg dat er waterpunten dichtbij de werkplek zijn, zodat medewerkers worden aangemoedigd om vaker water te drinken en zo fit mogelijk te blijven.

Aan de slag!
Het implementeren van nudging op de werkvloer is gemakkelijk, snel en kost niks. Zorg ervoor dat de nudges subtiel blijven, waarbij je medewerkers keuzevrijheid behouden. Bied kleine duwtjes in de goede richting en pas de nudges aan op basis van de context en het type medewerkers binnen jouw organisatie. Door hier rekening mee te houden, sluiten de nudges aan bij hun behoeften en motivaties, waardoor ze het meest effectief zijn.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
10 - 08 - 2023
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close