Dring je verzuim terug met onze vijf B's

Categorieën: Blog


Verzuim blijft een groeiend probleem in Nederland en recente cijfers laten zien dat het ziekteverzuim zelfs het hoogste niveau in 23 jaar heeft bereikt. De uitdaging om verzuim onder controle te houden wordt groter nu bedrijfsartsen schaarser worden en werkgevers meer verantwoordelijkheden krijgen op het gebied van verzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid. Gelukkig hebben wij de perfecte oplossing voor dit probleem: de vijf B's om verzuim in jouw organisatie te verminderen!

Bouw een duidelijk beleid
Het is van belang om een helder beleid te formuleren met betrekking tot vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Definieer duidelijke doelen voor de korte en lange termijn en beslis of je het verzuimbeleid zelf wilt beheren of uitbesteden. Betrek de juiste stakeholders bij het proces om draagvlak en betrokkenheid te creëren.

Bepaal eigen regie
Geef als werkgever zelf sturing aan de verzuimbegeleiding van medewerkers. De Arbodienst is er om advies te geven, niet om te controleren. Door te focussen op wat een medewerker nog wél kan, bevorder je de eigen regie, vergelijkbaar met het gedachtegoed van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Zorg ervoor dat leidinggevenden goed getraind en ondersteund worden in deze rol.

Bewaak preventief
Signaleer problemen vroegtijdig en vraag regelmatig aan je medewerkers hoe het met ze gaat. Leidinggevenden hebben vaak het beste zicht op de situatie van hun medewerkers. Ga proactief het gesprek aan en toon oprechte interesse, zodat medewerkers zich comfortabel voelen om problemen te delen voordat ze leiden tot verzuim. Samen kunnen jullie oplossingen vinden.

Babbel openlijk
Communiceer regelmatig met je medewerkers en wacht niet tot ze arbeidsongeschikt zijn. Toon interesse in hun welzijn en begrijp wat er speelt in hun leven. Het is belangrijk om oprecht geïnteresseerd te zijn, niet alleen wanneer er problemen zijn.

Beleg in de juiste providers
Zorg voor een uitgebalanceerde groep externe partijen die jou als werkgever ondersteunen bij verzuimpreventie en het bevorderen van de gezondheid van medewerkers. De samenstelling van deze groep, de providerboog, hangt af van de visie van jouw organisatie op het gebied van vitaliteit en de specifieke behoeften binnen de organisatie. Bespreek dit met je collectieve zorgverzekeraar en kies de juiste providerboog voor jouw organisatie.

Door deze vijf B's toe te passen, kun je het verzuim binnen jouw organisatie aanzienlijk verminderen. Hiermee houd je je medewerkers gezond en gelukkig, terwijl onnodig verzuim wordt voorkomen.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
08 - 01 - 2024
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close