Tips: work smarter, not harder

Categorieën: Tips


In een tijd waar de werkdruk hoog ligt is het belangrijk om efficiënt met je tijd om te gaan. Er zitten immers maar gemiddeld 8 werkuren in een dag, dus hoe ga je deze tijd goed gebruiken? Wij delen graag een aantal tips met je.

1. Stel prioriteiten
Het lijkt vanzelfsprekend, maar het stellen van dagelijkse prioriteiten is erg belangrijk. Concentreer je op de belangrijkste taken om je impact te maximaliseren en voorkom dat minder belangrijke activiteiten je tijd opslokken. Een goede planning en to-do-lijst zijn hierbij onmisbaar. Wees ook kritisch over de haalbaarheid en grijp op tijd in als key tasks dreigen te ontsporen.

2. Wees open en durf te delegeren
Het managen van verwachtingen en het vragen om hulp zijn vaardigheden die vaak onderschat worden. Stel vragen in een vroeg stadium om efficiëntie te bevorderen en voorkom onnodig tijdsverlies. Durf ook taken te delegeren; het is een belangrijke vaardigheid, zelfs als het moeilijk is voor perfectionisten. Het stellen van vragen en delegeren kunnen niet alleen je eigen efficiëntie verbeteren, maar ook de teamband versterken.

3. Focus, focus, focus
Klassiekers zijn klassiekers om een reden. Beheers afleiding door gebruik te maken van 'niet storen' functies op je smartphone en focus-afspeellijsten op platforms zoals Spotify en YouTube. Gebruik een eenvoudige to-do-lijst waarbij je je concentreert op één taak tegelijk. Dit verhoogt de motivatie om terug te keren naar je taken, zelfs na een korte afleiding.

4. ‘Nee’
‘Nee’ zeggen is heel belangrijk om effectief te zijn. Neem de tijd om na te denken over waarom je vaak ‘ja’ zegt en wees bereid kort en bondig nee te zeggen wanneer dat nodig is. Door af en toe ‘nee’ te zeggen, creëer je ruimte voor kwalitatieve betrokkenheid in plaats van gehaaste, kwantitatieve reacties. 

5. Een goede nachtrust is het halve werk
Een goede nachtrust en vrije tijd zijn geen luxe, maar essentiële elementen voor optimale prestaties. Onderzoek toont aan dat slaap en pauzes een positieve invloed hebben op werkprestaties. Prioriteer dus niet alleen werk, maar ook rust en ontspanning. Ook een wandeling in de natuur kan dienen als een effectieve manier om je concentratieniveau te resetten.
Vandaag de dag is het dus erg belangrijk om efficiënt te werken. Onthoud, het draait om kwaliteit boven kwantiteit en het creëren van een gebalanceerd en duurzaam werkleven.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
17 - 01 - 2024
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close