Must do's voor een werkgever tijdens sollicitatie

Categorieën: Tips

Het spreekt voor zich dat wanneer je een sollicitatiegesprek hebt, je de juiste voorbereiding treft. Je zorgt dat de sollicitant op het gemak wordt gesteld en dat je goede aantekeningen maakt van het gesprek om niets te vergeten.

Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering. Wij hebben wat tips voor je om het gesprek nog vloeiender te laten verlopen.  

  1. Stel iedereen even kort voor. Introduceer kort alle gesprekspartners. Vertel wie ze zijn, wat ze doen en wat de reden is dat ze bij de sollicitatie aanwezig zijn. Vraag een werknemer erbij die al een soortgelijke functie vervuld, zodat de sollicitant functie specifieke vragen daaraan kan stellen.
  2. Betrek de juiste mensen bij de sollicitatiegesprekken. Een sollicitatiegesprek is bepalend om de geschiktheid van een kandidaat te beoordelen. Laat deze beoordeling ook over aan de mensen die dit het beste kunnen.
  3. Verkoop jouw organisatie aan de kandidaat. Schets een duidelijk beeld van de normen en waarden, geef inzicht in doorgroeimogelijkheden en geef een sfeerimpressie van de organisatie.
  4. Goede candidate journey. Als een sollicitant een slechte candidate experience heeft, deelt meer dan de helft dit binnen hun directe omgeving. Dus ook wanneer een kandidaat niet voldoet aan de eisen, is het belangrijk dat ze op een nette manier worden afgewezen.
  5. Evalueer je eigen sollicitaties. Nadat je een sollicitatiegesprek hebt gevoerd ligt de focus vooral op wat je van de kandidaat vond, daarom is het belangrijk om ook jouw eigen gesprek te evalueren. Heb je de juiste vragen gesteld? Kun je de volgende keer verder doorvragen op een bepaalde eigenschap of competentie? Door te evalueren word jij nog beter in het voeren van sollicitatiegesprekken.

Ongetwijfeld dat jij als Hrm’er al ontzettend goed bent in het voeren van sollicitatiegesprekken. Door gebruik te maken van onze tips kan je nu nog beter te worden in het selecteren van een geschikte kandidaat.

Zet snel je vacature op HRbaan en test je skills tijdens de volgende sollicitatie!

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
20 - 05 - 2022
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close