Zo herken je een burn-out

Door: Laura Troostwijk 12-8-2022

Categorieën
:
Blog,

blog_image:article_openhr_166659695263564058c6f54.png:end_blog_image

 

 

 

 

Voel jij je opgebrand? Zit je langdurig niet lekker in je vel? Ervaar je veel stress waardoor je lichaam en geest vaak vermoeid zijn?

Misschien heb je dan last van een (beginnende) burn-out. Je bent niet de enige; één op de zes Nederlanders heeft last van klachten die bij een burn-out horen.

Maar wat zijn de symptomen van een burn-out? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Door spanningsklachten kan je last hebben van verminderde concentratie, geheugenproblemen en een onrustige slaap. Daarnaast zijn piekeren om kleine dingen en een opgejaagd gevoel spanningsklachten die veel voorkomen bij een burn-out.

Van elke mug kan jij een olifant maken, want kleine tegenvallers kunnen voor jou als een grote klap aankomen. Daardoor voelen nieuwe stappen zetten als grote uitdagingen.
Anderen kunnen aan jou merken dat je prikkelbaarder bent, doordat je vaak feller reageert dan zij van jou gewend zijn.

Pijn in spieren, buikpijn een hoge hartslag. Deze dingen kunnen erop wijzen dat je veel last hebt van stress en een verhoogde kans hebt om burn-out te raken. Je lichaam weet vaak veel eerder wat er aan de hand is dan je hersenen. Het is daarom verstandig om altijd goed naar je lichaam te blijven luisteren en de signalen die het afgeeft niet in de wind te slaan.

Niks doet je eigenlijk nog écht wat. Je kunt nauwelijks nog plezier halen uit de dingen die je doet. Ook activiteiten die je voorheen leuk vond, doen je niet veel meer. Eigenlijk voelt alles als een klusje en een last, ook bij sociale bezigheden.

Het lukt niet meer om de gewone dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Bijvoorbeeld op het werk, studie, thuis of in het verkeer.

Bestaan de klachten langer dan een half jaar? En bent u vooral moe en uitgeput? Dan noemen we het een burn-out. Waak altijd voor jezelf en schakel op tijd hulp in, zodat klachten niet erger worden.