Zeg gedag tegen stroperige sollicitatieprocedures

Door: Britt Dekker 23-8-2022

Categorieën
:
Blog,

blog_image:article_openhr_1661428433630762d1d89c9.png:end_blog_imageKandidaten hebben de banen op dit moment voor het uitzoeken. Misschien is een kandidaat vandaag nog beschikbaar, maar morgen zit er een aanbod van een andere organisatie in hun mailbox. Om talent aan te trekken én te behouden voor de job, of in ieder geval tijdens de sollicitatieprocedure, is het belangrijk om onderscheidend zijn. Je wil niet dat die ene topper afhaakt vanwege een stroperige sollicitatieprocedure, maar hoe kan je dit voorkomen?

Wat je in ieder geval niet moet doen is een langdurige cv-selectie, drie rondes aan sollicitatiegesprekken en dit over verschillende weken uitsmeren. Om kandidaten vast te houden tijdens de sollicitatieprocedure, is de noodzaak dat de procedure sneller dan ooit gaat.

Sneller dan het licht
Allereerst: het is belangrijk dat je snel en op tijd reageert op de sollicitatie van de kandidaat. De kans is groot dat de kandidaat meerdere sollicitaties tegelijk heeft lopen. Daarnaast zitten ze ook nog eens in een luxe positie, want waarschijnlijk worden ze door meerdere bedrijven uitgenodigd. Dit betekent dat jij bovenop het proces zit. Jij moet managen dat iedereen binnen de organisatie het proces zo snel en gemakkelijk mogelijk laat verlopen. Duurt het proces toch langer dan aangegeven? Geef dat zeker aan. Hoe eerlijker en duidelijker je bent, hoe sneller de kandidaat begrip toont.

Maak het persoonlijk
De employee journey van de kandidaat begint al voordat hij of zij in dienst komt. De eerste indruk die een kandidaat krijgt, is van groot belang voor de verdere procedure. Tijdens een sollicitatieprocedure is het dan ook belangrijk dat je de kandidaten persoonlijk behandeld. De persoonlijke aandacht begint al bij het eerste berichtje of mailtje dat je naar de kandidaat stuurt. Zorg ervoor dat de kandidaat een goed gevoel heeft bij jouw organisatie.

Open en eerlijk: transparantie is key
Last, but not least: wees transparant. Zorg ervoor dat de kandidaat de juiste informatie krijgt over het proces, de organisatie, de rol én bijbehorende voorwaarden. Door transparant te zijn, is het voor de kandidaat duidelijk wat hij of zij kan verwachten tijdens het proces én ontstaan er geen ongewilde verrassingen.

De woorden snel, persoonlijk en transparant zijn de key elementen die ervoor zorgen dat jij gedag kan zeggen tegen stroperige sollicitatieprocedures!