8 tips wat je vooral niet moet doen tijdens je sollicitatiegesprek!

Door: Kim Louwaard 14-9-2021

Categorieën
:
Tips,

blog_image:article_openhr_16316306126140b514c37d1.jpg:end_blog_image

Ondanks dat de arbeidsmarkt op een piek zit en de banen voor het oprapen liggen, geeft dat nog geen garantie op het krijgen van jouw droombaan. Ben je door naar de volgende ronde, hét sollicitatiegesprek, dan hebben wij hier wat tips over wat je vooral niet moet doen.

De 8 don’ts op een rij:

  1. Blanco het gesprek in gaan; als je niet weet wat de organisatie doet of wie je voor je hebt zitten sla je echt een flater.
  2. Je ellende op tafel gooien; iets persoonlijks laten zien is goed, maar houd het klein en bij jezelf. Niemand zit te wachten op hoe heftig jouw relatiebreuk was of hoe irritant je puberende kinderen soms zijn.
  3. Vorige werkgevers afkraken; je vorige werkgever afkraken is niet heel sjiek, pas hiermee op! Dit kan jouw toekomstige werkgever afschrikken.
  4. Leugens verkopen; al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald zich wel. Dus blijf bij jezelf en zorg dat je eerlijk en transparant bent. Als leugens uitkomen sta je echt met lege handen. 
  5. In de verdediging schieten; misschien voel je je aangevallen door een vragenvuur die gevoelig bij je ligt. Schiet dan niet in de verdediging, maar blijf rustig en zeg dat je nog even over die vraag wilt nadenken om daar later tijdens het gesprek op terug te komen.
  6. Opscheppen; pas op met te hoog van de toren blazen. Je mag best trots zijn op jezelf en vertellen waar je goed in bent, maar houd wat gepaste bescheidenheid.
  7. Vermoeide indruk maken; niet iedereen heeft lekker geslapen wanneer ze een sollicitatiegesprek hebben en die droombaan willen binnen slepen. Toch is het goed om er fris, opgewekt en uitgeslapen uit te zien. Wanneer jij bruist van de energie, straal je dat ook uit naar de ander. Dit kan helpen in het maken van een keuze ;-).
  8. Flirten; een beetje je charmes in de strijd gooien kan geen kwaad. Echter, openlijk flirten gaat wel een stap te ver en komt zeer onprofessioneel over.

Met deze tips kan het niet fout gaan, dus solliciteren maar.
HR jobs