Zo herken je een burn-out

Categorieën: Blog

blog_image:article_openhr_166659695263564058c6f54.png:end_blog_image

 

 

 

 

Voel jij je opgebrand? Zit je langdurig niet lekker in je vel? Ervaar je veel stress waardoor je lichaam en geest vaak vermoeid zijn?

Misschien heb je dan last van een (beginnende) burn-out. Je bent niet de enige; één op de zes Nederlanders heeft last van klachten die bij een burn-out horen.

Maar wat zijn de symptomen van een burn-out? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Spanning

Door spanningsklachten kan je last hebben van verminderde concentratie, geheugenproblemen en een onrustige slaap. Daarnaast zijn piekeren om kleine dingen en een opgejaagd gevoel spanningsklachten die veel voorkomen bij een burn-out.

  • Prikkelbaarheid

Van elke mug kan jij een olifant maken, want kleine tegenvallers kunnen voor jou als een grote klap aankomen. Daardoor voelen nieuwe stappen zetten als grote uitdagingen.
Anderen kunnen aan jou merken dat je prikkelbaarder bent, doordat je vaak feller reageert dan zij van jou gewend zijn.

  • Lichamelijke kwaaltjes

Pijn in spieren, buikpijn een hoge hartslag. Deze dingen kunnen erop wijzen dat je veel last hebt van stress en een verhoogde kans hebt om burn-out te raken. Je lichaam weet vaak veel eerder wat er aan de hand is dan je hersenen. Het is daarom verstandig om altijd goed naar je lichaam te blijven luisteren en de signalen die het afgeeft niet in de wind te slaan.

  • Geen plezier

Niks doet je eigenlijk nog écht wat. Je kunt nauwelijks nog plezier halen uit de dingen die je doet. Ook activiteiten die je voorheen leuk vond, doen je niet veel meer. Eigenlijk voelt alles als een klusje en een last, ook bij sociale bezigheden.

  • Dagelijkse bezigheid

Het lukt niet meer om de gewone dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Bijvoorbeeld op het werk, studie, thuis of in het verkeer.

Bestaan de klachten langer dan een half jaar? En bent u vooral moe en uitgeput? Dan noemen we het een burn-out. Waak altijd voor jezelf en schakel op tijd hulp in, zodat klachten niet erger worden.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
24 - 10 - 2022
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close