De invloed van HR op grensoverschrijdend gedrag

Categorieën: Blog

blog_image:article_openhr_16541806166298cb0891904.png:end_blog_imageNa de berichtgeving over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland staat dit onderwerp momenteel volop in de belangstelling. Krantenkoppen staan er bol van en de één na de ander valt door de mand.

Niet alleen in de tv-wereld, bij AJAX en in de politiek komt (seksueel)grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik voor. Ook bij ‘gewone’ organisaties is hier sprake van. Seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer is iets wat veel vaker voorkomt dan dat wij denken. Dat blijkt uit een onderzoek van CNF.

61% van de vrouwen heeft wel eens te maken gehad met seksueel getinte opmerkingen of ander seksueel getint gedrag en 30% van de werkende vrouwen heeft wel eens last gehad van seksuele intimidatie. Dit geldt trouwens niet alleen voor vrouwen, ook mannen hebben last van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

HR afdelingen kunnen verschillende maatregelen treffen om seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik aan te pakken.

Ten eerste heb je als werkgever de plicht om ervoor te zorgen dat werknemers zo veilig mogelijk hun werk kunnen uitvoeren en zich veilig voelen op de werkvloer. Dus het gaat niet alleen over het voorkomen van bedrijfsongevallen, maar ook over het wangedrag van de werknemers.

Door het opstellen van een duidelijk gedragsprotocol kan HR een veiliger (werk)klimaat creëren. Hierin staat precies vermeld wat als grensoverschrijdend gedrag wordt gezien. Daarnaast is het van belang dat er een veilig meldpunt aanwezig is of dat er een vertrouwenspersoon is toegewezen zodat werknemers het gevoel hebben ergens terecht te kunnen en misdragingen kunnen melden. Hiermee voorkom je dat de persoon met het wangedrag ermee door gaat wat vooral veel onrust en gedoe kan veroorzaken en je waarborgt je de sfeer op de werkvloer.

Daarnaast is het belangrijk dat er een klachtenprocedure wordt ingevoerd. Klachten moeten serieus worden opgepakt en beide partijen dienen gehoord te worden. Vervolgens kan er een onderzoek worden ingesteld en wordt er bepaald of er harde maatregelen moeten worden genomen.
Als HR professional kan je zelf ook een oogje in het zeil houden door tijdens de functioneringsgesprekken- of beoordelingsgesprekken te vragen hoe veilig de medewerker zich voelt binnen de organisatie.

Het is wel duidelijk hoe belangrijk jouw HR rol is binnen dit onderwerp. Ga de protocollen nog eens na binnen jouw organisatie en check of het nog klopt.

Laten we met elkaar dit gedrag de kop indrukken.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
02 - 06 - 2022
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close