Aantal openstaande HR jobs stijgt met 75% in 3 maanden tijd

Categorieën: Blog, Trends

blog_image:article_openhr_1629278258611cd0329ec10.jpg:end_blog_image

Het NRC berichtte gisteren:

“Treinverkeer dat plat ligt, koks die uit Spanje worden ingevlogen, horecazaken die dicht blijven: het tekort aan personeel was al zo groot dat werkgevers gekke sprongen moesten maken. Nu blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de krapte op de arbeidsmarkt historische proporties heeft aangenomen. Voor het eerst sinds het CBS begon met de metingen zijn er meer vacatures dan werklozen in Nederland. Voor elke honderd werknemers staan er nu 106 vacatures open.”

Bij HRbaan zien we dat in de maanden juni en juli een stijging plaatsvond in het aantal openstaande HR jobs op onze site.

Het is een enorme stijging, namelijk 75% ten opzichte van de maanden januari tot en met mei van dit jaar.

Wat valt op?

  • Extreme vraag naar recruiters
  • Grote vraag naar HR ondersteuners
  • Langere doorlooptijd tot invulling

Wat zijn onze verwachtingen van de HR arbeidsmarkt?

Het is lastig om precieze voorspellingen te doen, omdat de overheid natuurlijk nog steeds sectoren en bedrijven steunt met maatregelen zoals de NOW. Het is niet duidelijk wat het met de werkloosheidscijfers doet als die maatregelen straks aflopen.

Echter zien we een duidelijke trend die behalve de scherpe V van 2020, eigenlijk in één opgaande lijn door te trekken is van 2019 naar 2021.

Wij verwachten dat minimaal de komende 6 tot 12 maanden het aantal HR jobs op dit hoge niveau zal blijven.

We zien specifiek dat het extreem lastig is om aan goede recruiters te komen. In 2020 zijn veel van hen zonder werk komen te zitten. Zij zijn of iets anders gaan doen, of terug het recruitment-vak ingestroomd. Dit heeft een prijs-opdrijvend-effect gehad, dat is nu al te zien.
Ook in de jaren daarvoor (2014-2018) is er minder in recruitment geïnvesteerd in vergelijking tot nu, wat op dit moment voor tekorten zorgt.
Nederland kampt met een arbeidsmarktcrisis en we hebben te weinig recruiters om dit op te lossen.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
23 - 08 - 2021
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close