De belangrijkste HR punten van Prinsjesdag

Categorieën: Blog

Wat is er belangrijk voor jou als HR professional? Wij zetten het voor je op een rij. 

Wettelijk minimumloon gebaseerd op 36-urige werkweek
Vanaf januari 2024 wordt het wettelijk minimumloon gebaseerd op een 36-urige werkweek in plaats van op een 40-urige werkweek. 

Wettelijk minimumuurloon
Op 1 januari 2024 wordt het verplichte minimum uurloon ingevoerd. Dat is het minimum loon per uur. Vanaf 2024 verdwijnen de vaste minimum maand-, week- en daglonen. De werkgever is dan volgens de wet verplicht om medewerkers per uur minimaal het minimum uurloon te betalen. 

Arbeidskorting
De arbeidskorting wordt verhoogd met € 115,-. Hierdoor betalen medewerkers iets minder inkomstenbelasting. 

Reiskostenvergoeding
Werkgevers mogen hun medewerker vanaf 2024 per kilometer 23 cent reiskostenvergoeding geven, zonder dat daar belasting over moet worden betaald. Op dit moment is dat nog 21 cent.

Vrije ruimte werkkostenregeling
De vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) wordt per 1 januari 2024 waarschijnlijk 1,92% over de eerste € 400.000,- van de fiscale loonsom. Dit staat op Prinsjesdag in de overige fiscale maatregelen.

Belastingschijven en heffingskortingen
Door de hoge inflatie worden de meeste belastingschijven en heffingskortingen met 10% verhoogd. Een uitzondering is de grens van de 2ᵉ belastingschijf. Die wordt slechts beperkt geïndexeerd, waardoor mensen vanaf de AOW-leeftijd, geboren na 1 januari 1946, eerder in een zwaarder belaste schijf vallen. Verder gaat de maximale arbeidskorting bij het tweede afbouwpunt extra omhoog en gaat de zelfstandigenaftrek omlaag.

Van STAP-budget naar SLIM-regeling
€73,5 miljoen van het vrijgekomen STAP-budget wordt aangewend om het budget van de Stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM) te verhogen, die zich ook gaat richten op individuele burgers. Dat is te lezen in de Miljoenennota.

Belasting in box 3
De belasting in box 3 wordt in 2024 al een jaar eerder met een extra procentpunt verhoogd, van 32% naar 34%.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
20 - 09 - 2023
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close