Internationale dag van de koffie

Categorieën: Blog

blog_image:article_openhr_16645490176337009990b76.png:end_blog_image

Morgen, 1 oktober, is het de Internationale dag van de koffie. Op deze dag staat alles wat met koffie te maken heeft centraal. De dag is een eerbetoon aan iedereen die werkzaam is in de koffie industrie, van de koffieboeren, tot koffiebranders, barista’s en eigenaren van koffiebars.

Nederlanders drinken gemiddeld 1,84 koppen koffie per dag, wat uitkomt op een gemiddelde van 6,7 kilogram gemalen koffie per Nederlander. Hiermee staan we op plek 3 in de top 10. In Finland drinken ze de meeste koffie namelijk 2,64 koppen per dag.

Waar de één de dag niet kan starten zonder koffie, heeft de ander er een hekel aan of kan er niet door in slaap komen. Voor veel mensen is een kop koffie echter dé manier om de dag mee te beginnen. Met een bak koffie kan je je werkdag goed van start laten gaan en daardoor mag een koffiezetapparaat niet ontbreken aan de werkplek. Maar wat doet koffie nu eigenlijk met je, wat zijn de voordelen en de nadelen?

Voordelen van koffie:

  1. Door koffie wordt je alerter en kun je je beter concentreren.
  2. 1 á 2 kopjes per dag kan bijdragen aan een gezond lijf. Zo zit koffie boordevol magnesium en chroom. Koffie kan de kans op verschillende soorten ziekten verkleinen, zoals hart- en vaatziekte, alzheimer en diabetes.
  3. De cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je meer energie krijgt .
  4. Door koffie komt je spijsvertering op gang.
  5. Koffie heeft een goede invloed op je stofwisseling en een hoge stofwisseling zorgt ervoor de je meer energie verbrandt.

Nadelen van koffie:

  1. Als je teveel koffie drinkt, meer dan 4 kopjes per dag, dan kan het zijn dat je teveel cafeïne binnenkrijgt. Je kunt hier onder andere slechter door gaan slapen of een hoge bloeddruk krijgen.
  2. Koffie onttrekt vocht aan je lichaam, zorg dus dat je ook voldoende water blijft drinken.
  3. Koffie kan een slechte invloed hebben op je lever.
  4. Koffie kan de afgifte van het stresshormoon cortisol verhogen. Grote hoeveelheden koffie kunnen je dus juist nog meer gestrest maken.
  5. Cafeïne is voor veel mensen verslavend. Als je zonder zit, kun je ontwennings-verschijnselen zoals hoofdpijn en vermoeidheid krijgen.

Het sociale aspect van koffie op de werkvloer is groot. Het hebben van een koffiepauze kan een positieve sfeer op kantoor creëren. Daarbij wil je als werkgever je werknemers tevreden houden en dit kan je doen door goede koffie te serveren. Voor veel werknemers is die lekkere bak koffie een belangrijk begin van de dag.


 

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Publicatie datum
30 - 09 - 2022
Deel dit artikel
HRbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close